wolfhaz
wolfhaz
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Nagybörzsöny

 

 

  A Duna-kanyarba látogatók kedvenc kirándulási célpontja Nagybörzsöny, német nevén Deutschpilsen. A település a Börzsöny–hegység nyugati, Ipoly felé elcsendesülő völgyében fekszik. A falu jó minőségű, az Ipoly mellett haladó országúton közelíthető meg dél – Szob – felől, északról pedig Bernecebaráti, Hont vármegye egykori székhelye, Kemence (ma iparművészetéről ismert) és Vámosmikola irányából. (A főváros felől érkezőknek ajánljuk a Nógrád–Diósjenő–Királyháza–Kemence útvonalat, mely nagyrészt erdőben vezet.)

    Nagybörzsönyből számos túraútvonal indul a hegység belsejébe; könnyen elérhető innen a 741 méter magas Várbükk (tetején Salgó várának maradványaival), a Nagy-Pogány–hegy (536 méter), a Nagy–Inóc, távolabb pedig a 865 méteres Nagy–Hideg–hegy és a kilátójáról is ismert 939 méteres Csóványos.

    A hegység a területén feltárt leletek tanúsága szerint már az őskorban is lakott volt. Az időszámításunk előtti évezredben szkíták, majd kelták és a germán kvádok szállták meg vidékünket. A római birodalom a Duna mentén építette ki védelmi rendszerét, ennek előretolt állása volt a Verőce melletti kis erődítmény. Őutánuk hun, ismét germán, majd avar uralom következett, s a honfoglalás előtti időben szlávok telepedtek le a Börzsöny vidékén. A középkor folyamán a hegység több településére német jövevények érkeztek, akik egy része az itteni bányákban dolgozhatott. Tudjuk, hogy az Ipolydamásd környéki sűrű erdőségek Anjou királyaink kedvelt vadászterületei voltak.

    A török hódoltság után számos környékbeli helységbe érkeztek német és szlovák telepesek, akik a földművelés és állattenyésztés mellett az erdőgazdálkodásból és a bányászatból éltek. A XX. század második felére az érckitermelés megszűnt, de a kőbányászat napjainkig fennmaradt.

 

 
facebook

Az alábbi ikonra kattintva megtalálhat minket a Facebook-on!

 

 

 
Társaink a vendéglátásban

Malomkert Étterem és Hotel

Orsik János - házi disznótoros finomságok és disznóvágás

Börzsönyi Hiúzok - túravezetés, kalandprogram, csapatépítő tréning

 

 
Tartalom

Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?    *****    BLACK FRIDAY AKCIÓ!! Részletek ide kattintva!    *****    READ&SPEAK BLOG-Könyvek,filmek,sorozatok-Read&Speak Blog-rsblog.hu